Ma numesc Szekey Miklos, locuiesc in municipiul Blaj jud. Alba.
DE CE ACEASTA PASIUNE?
Dragostea pentru animale si pasari in general o mostenesc din familie, dar fata de porumbei voiajori cred ca este ceva nativ. Cresc porumbei din anul 1998, de la varsta de 13 ani, dar adevarata mea activitate columbofila a inceput odata cu intrarea in contact cu crescatorii de porumbei voiajori. Ca orice neavizat, în 2003 - 2004 am colectionat primii porumbei voiajori atat de la fosti crescatori care s-au dovedit ulterior a fi de taraba, cat si de la marii crescatori consacrati ai vremii.
M-am înscris în Asociaţia Columbofilă Alba în anul 2006, în urma unei discuţii cu prieteni, crescatori de porumbei in devenire,actualmente unii dintre ei sunt crescatori activi ca si membrii. Am înţeles atunci şi mi s-a confirmat ulterior că a fi columbofil înseamnă a lega prietenii, a cunoaşte oameni şi caractere,a iubi porumbei voiajori dar şi o şansă în plus de a destabiliza o prietenie odată cu începerea concursurilor cu porumbei voiajori.
Ca orice ucenic, am visat rezultate imediate şi bune, dar cu acest material heterogen au apărut şi primele dezamăgiri in legatura cu porumbei voiajori, cand la distanţe de 50-70-150 km pierderile de porumbei voiajori erau masive, fiind nevoit să întrerup participarea la concursuri după cateva etape.
Din 2005, (după eliminari masive), iar pe cei ramasi incepusem sa-i inmultesc. Am zburat întreg efectivul, fără a ţine seama de nici un criteriu şi astfel am reuşit să scap de o parte din balast, rămanand cu cativa porumbei voiajori. Femelele care aveau statut de vedete în crescătorie pană atunci şi pe care le-am reţinut pentru reproducţie întrucat au fost luate de la crescătorul X le-am sacrificat, după ce în prealabil citisem în REBUSUL ZBURATORILOR DE PROF. ANKER ALFONZ, mai multe articole ft interesante, niste articole pline de esenta şi înţelepciune, pe care şi acum îl înmanez columbofililor începători (dar ar folosi şi unora care se cosideră consacraţi). Am înţeles atunci că pentru a nu rămane anonim în columbofilie este nevoie să populezi voliera cu porumbei din crescătorii celebre de porumbei voiajori , fara a ignora prin acestea munca, răbdarea şi priceperea, asociate cu norocul de care toţi avem nevoie. Abia după această triere au început să vină şi rezultatele, iar în 2007 am realizat primele norme la porumbei voiajori
- 140616-99 m, normă general loc 9 şi fond loc18;
- 191903-01 M norma gen.loc8 normă fond loc 37 ;
- 182326-o6 M normă loc 6 vit tin
- 182336-06 M norma loc 3 vit tin, etc.
Ulterior, acesti porumbei voiajori au dovedit ca sunt destui de buni, dar nu si adevarati invingatori.
Nu dupa mult timp ajungand la facultate la Cj ajung sa cunosc un ADEVARAT MAESTRU AL LUMII COLUMBOFILE PE DOMNUL ING. MATEI ROMULUS, de unde a si inceput adevarata sursa de informatie si columbofilie. De unde am si reusit sa achizitionez primii 2 porumbei cu sange nobil, apoi continuand achizitiile si in 2007 cu niste exemplare de exceptie , pe care am reusit sa cladesc actuala crescatorie in proportie 90%. Din 2005 de obicei participam la fiecare etapă cuprinsă în planul de zbor pentru porumbei voiajori, indiferent de categoria de distanţă, condiţii atmosferice, zonă geografică şi alţi factori consideraţi nepotriviţi, apreciind în mod deosebit porumbei voiajori care clasează la toate distanţele şi se refac rapid.
Nu am însă o rezervă de rabdare faţă de porumbei voiajori care se clasează 1-2 etape, indiferent de distanţă, fie şi maraton, dacă după aceea devin anonime sau se pierd (de regulă nu reproduc din acestea). Cu mici excepţii, angajez porumbeii etapă de etapă şi îi iubesc pe toţi cei care se întorc acasă, iar la sfarşitul sezonului caut să găsesc răspunsul pentru neconfirmarea unora si daca nu gasesc II ELIMIN.
Porumbeii pe care ii deţin sunt 90 % MATEI ROMULUS , si şi-au construit pedigree-urile de-a lungul anilor prin rezultate obţinute la concurenţă cu multe păsări intro zona ft. defavorizata. Ca de exemplu:
-REZULTATE 2009 PORUMBEI VIT.MAT.LOC-36;60;121. NAT.-1302;2110;3801. VIT.TIN.LOC-5;7;22;48;69. NAT.-162;219;642;1490;1970. VIT.PALM.MAT.LOC-58;62. NAT.-2457;2682. DEMIF.MAT.35;44;95. NAT.-1166;1436;2762. DEMIF.TIN.LOC-5;7;37;42;101. NAT.-182;244;1732;1859;3840. FOND MAT.LOC-94. NAT.-2413. GEN. MAT.LOC-25;81;83. NAT.-597;2180;2200. GEN.PALM.MAT.LOC-37. NAT.-1053. GENERAL TIN.LOC-9. NAT.-459. AS TIN.LOC-1;3; NAT.-73;377.
Nu am făcut investiţii astronomice in achizitionarea de porumbei voiajori pentru că nu mi-am propus să fiu campionul campionilor (deşi nimeni nu fuge de asta), practic columbofilia exclusiv din pasiune şi am căutat să şlefuiesc şi să perfecţionez materialul existent, făcand triere prin participarea la zbor.
Numărul de norme realizate anual, coroborat cu numărul mic de porumbei voiajori pierduţi în ultimii ani îmi dau dreptate, dar şi înţelegere… pentru cei care după primele etape abandonează din motive lesne de înţeles, o bună parte dintre ei devenind comentatori sau chiar acuzatori.
Ceea ce m-a determinat să scriu acest articol este şi faptul că observ tendinţa generală de a se pune în umbră munca noastră şi se caută evidenţierea numelor unor crescătorii celebre de porumbei voiajori din lume, unele demult dispărute. Să fi găsit ataţia columbofili culoarul de a achiziţiona porumbei voiajori de varf cu sume modice? Se cunoaşte că orice crescătorie, oricat de celebră ar fi, are aşa-zisul balast de volieră în procente diferite.
Am ajuns să ne fie ruşine că suntem romani şi că orice valoare obţinută prin muncă trebuie ignorată?
Din păcate, ca în toate domeniile de activitate şi în lumea columbofilă au pătruns şi parveniţi, unii chiar fără o chemare nativă, care ignoră, jignesc, vor să conducă sau chiar o fac, dar nu contează cum, se laudă tot timpul cu noile achiziţii de porumbei voiajori sau cu rezultatul dintr-o etapă anume, fără a judeca în ansamblu sezonul columbofil, dar care se luptă să distrugă anumite categorii de distanţă la porumbei voiajori, încercand să arate inutilitatea lor. Păcatul cel mare este că mulţi columbofili nu mai văd raţiunea zborurilor de viteză şi demifond, injectand această idee chiar şi începătorilor care visează rezultate imediate pe distanţe mari, neştiind că au şansa de a rămane veşnic începători.
Îi înţeleg în felul meu, pentru că dacă nu au şansa să obţină rezultatele scontate, consideră inoportune aceste etape, uitand că ele ne dau posibilitatea eliminării balastului de porumbei voiajori din volieră. A nu se înţelege că sunt adeptul micşorării distanţelor, dar nu sunt de acord ca un plan de zbor conceput şi aprobat, să fie călcat în picioare din motivaţii răutăciaoase. Şi mai ştiu un lucru, că, atunci cand nu te interesează etapa, nu porneşti cronometrul pentru concursul cu porumbei voiajori.
Personal adopt o anumită metodă de creştere şi de pregătire a păsărilor pentru fiecare etapă. Revin şi spun că marele păcat care marchează majoritatea columbofililor este că îşi doresc fie anonimatul, fie pomenirea în posteritate.
Parcurgand clasamentele ultimilor ani, am satisfacţia că modestele rezultate obţinute sunt la cocurenţă cu porumbei voiajori de mare calitate şi asta-mi dă speranţa că sunt pe drumul cel bun, dar ştiu că a fi mulţumit cu prezentul înseamnă a te plafona (vezi columbofili în top sau campioni care apoi dispar).
Personal, la porumbei voiajori tineret practic metoda zborurilor în grup restrans pe distanţe între 10-150 km cu frecvenţa de 2-3 ori pe săptămană la început în stol diferite şi în condiţiile atmosferice diferite. Este o metodă aleasă de mine , fara un anume motiv.
- evit pe cat posibil contactul în primul rand cu alti porumbei voiajori întrucat nu toţi respectă anumite norme.
Sunt exigent cu porumbei voiajori în primul an de viaţă şi în primul an de zbor ,din punctul de vedere al sănătăţii şi refacerii, dar şi iertător cu cei care întarzie accidental, dar se refac repede.
Viaţa m-a învăţat să-i respect pe toţi cei care mă respectă, dar şi pe cei care m-au sfătuit greşit (unii ATAT au ştiut), pentru că altfel nu învăţam nimic.
Foarte important de amintit este ca în reuşita din columbofilie cu porumbei voiajori, un mare aport îl au înţelegerea şi implicarea familiei, pentru că majoritatea suntem implicaţi în activităţi sociale necesare existenţei, iar momentele extreme adevărate de bucurie şi de necaz le trăieşti în familie şi foarte rar alături de prietenii concurenţi.
Tot ce am exprimat mai sus este un punct de vedere personal, chiar dacă pentru unii par depăşit sau ieşit din tipar. Sunt departe cu gandul de a ignora anumite rezultate şi ierarhii sau pedigree-uri ale unor porumbei voiajori … dar am motive suficiente (pe unele nu le suportă hartia) să fiu mai acid pentru modul în care am fost tratat în anumite momente, motiv pentru care pe curand am sa scriu un articol « Perversii in colmbofilie » sau « De ce nu mai sunt columbofil ».
Sunteti intrun loc potrivit BRUXELES de acolo incepe columbofilia...
Olimpiada va avea loc acolo 27 ianuarie 2017 multa bfta si succesuri...
daca aveti sansa si ocazia s-o vizitati nu ezitati sa o faceti...
Ma bucur sa citesc un asemenea articol,momentan sunt in Bruxeles si merg acasa peste doua sapt,as dori sa fac si eu un lucru asemanator,am avut porumbei doar de ornament.Astept sfaturi utile.
Nu păreţi ,, depăşit şi nici ieşit din tipar ,, ci vorbiţi despre o cruntă ş dureroasă realitate, a columbofiliei româneşti, sunteţi un columbofil realist.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Olimpiada va avea loc acolo 27 ianuarie 2017 multa bfta si succesuri...
daca aveti sansa si ocazia s-o vizitati nu ezitati sa o faceti...